Е

„ПЛАСТМАСОВ РАЙ” обгръща галерия Credo Bonum

Credo Bonum Gallery завършва календарната година с изложба, посветена на връзката между хората и пластмасата, обръщайки поглед към проблема със свръхконсумацията и екологичната катастрофа, причинена от нея. Мултимедийната изложба „Пластмасов рай” ще бъде открита на 14 декември в 18:30ч., представяйки впечатляващите произведения на шест международни автори. Творбите представляват пластмасови отпадъци, които намират своя път към биосферата, а след това попадат в ръцете на артистите.

Някои, като Steve McPherson имат почти археологичен подход към събирането и курирането на парчета пластмаса, превръщайки ги в произведения на изкуството. Други, като Anne Percoco работят с общности за създаване на забавни и осезаеми артефакти.

Българският арт колектив Destructive Creation, популярни с намесите си в публична среда, за първи път влизат в галерийно пространство с поп-културния анимационен герой на трансформиращия се робот Волтрон-защитникът на вселената, изработен от отпадъци.

Базирани на концепцията gomunication (от думите gomi (боклук на японски) и communication (комуникация на английски) Yodogawa Technique използват боклук и плаващи обекти, изхвърлени на бреговете на река в Осака, Япония в конструирането на модели и скулптури.

Провокиращите гледни точки на артистите напомнят за непрекъснатите поражения, които нанасяме на околната среда.  Изложбата „Пластмасов рай” е повод да си зададем въпроса - ще успеем ли да спрем тази свръхконусмация или ще задушим земята в найлонова торбичка за еднократна употреба?

Артисти в изложбата:

Anne Percoco, САЩ

Yodogawa Technique, Япония

Steve McPherson, Великобритания

Destructive Creation, България

Chris Jordan, САЩ

Мария-Елиза Бакова и Александра Йотовска, България

Коментари