Е

Гъсеници, които ядат пластмаса биха могли да намалят световния проблем със замърсяването, твърдят учени

Гъсеници, които се хранят с найлонови торби, вероятно са ключът към преодоляването на глобалния проблем с пластмасата, твърдят учени. Изследователите от университета в Кеймбридж са открили, че ларвата на молеца, която се храни с восък в кошерите на пчелите може също да разгражда и пластмаса.
Експериментите показват, че малкото насекомо има способността да разбива химичните молекули на пластмасата по подобен начин на тези в пчелния восък.

Всяка година в света се произвеждат около 80 милиона тона пластмасов полиетилен. Пластмасата се използва най-често за производството на найлонови торби за пазаруване, опаковки на хранителни продукти и много други, но за съжаление процесите на разпадане могат да траят стотици години.

Ларвите на молеца обаче могат да „продупчат” найлонова торба за по-малко от час.

Д-р Паоло Бомбели е биохимик в университета в Кеймбридж, а също и част от изследователския екип в проекта.

„Гъсениците ще бъдат само началото”,
казва пред BBC той.
„Необходимо е да опознаем детайлите около процеса на разграждането. Надяваме се, че ще успеем да намерим техническо решение за глобалния проблем със замърсяването с пластмаса.”

Д-р Паоло Бомбели, заедно с колегата си Федерика Бертокини от испанския Национален изследователски съвет са патентовали това революционно откритие.

Тяхната основна цел е да разкрият химическата тайна по пътя към естественото разграждане на пластмасата в природата. Те смятат, че определени микроби в организма на гъсеницата, вероятно играят главната роля за разграждането на пластмасата. За целта изследователският екип трябва да  идентифицира този непознат засега химичен процес.

Според Д-р Бертокини, основната цел на учените е да приложат откритията си също и на практика в битката срещу милионите тонове пластмасови отпадъци, които замърсяват океаните, моретата, реките и околната среда.
„Разбира се никога не трябва да си помисляме, че иамме оправдание да изхвърляме пластмасовите си отпадъци в природата, само защото знаем как да я био-разградим”, казва тя.

 

Източник: BBC 

Коментари