З

Таратор със статистически данни и вечеря със „спасени” храни са част от събитията в първото издание на „Храна за размисъл”

Храната  е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречита на обществото.


Фондация „Credo Bonum”
поставя основите на най-новия си ежегоден проект „Храна за размисъл” с  темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек. Проектът ще стартира на 13 октомври, четвъртък, с изложбата „Голям праз или как се готви със статистически данни” – дело на българо-австрийския колектив “PrazLab” - Весела Михайлова и Вероника Крен. До този момент двете имат солидно портфолио от проекти, изложби и публични пърформанси, в центъра на които е храната. С нейна помощ те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които „превеждат” в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици. Изложбата ще се открие официално от 18.30ч. в галерия Credo Bonum.

Поредицата събития от „Храна за размисъл” ще се пренесе на фермерския пазар „Римска стена” на 15 октомври с кулинарен пърформънс „БГ таратор” отново от “PrazLab” и открит разговор с публиката.

Следващата дата от календара на инициативата е 25 октомври в „Столова” by Roobar, кв. Дружба, където ще се случи първата по рода си вечеря, приготвена изцяло със спасени продукти, предоставени от Българската хранителна банка. Събитието ще прерасне в дискусия между представители на хранителни вериги, производители, публични личности, журналисти и други, като в основата на разговора ще бъдат поставени проблемите, свързани с изхвърлянето на годна за консумация храна.

Сред важните събития в „Храна за размисъл” са и „Апетитът идва с рекламата” на 2 ноември в Cosmos Cowroking Space, ул. Ангел Кънчев 3, което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. Селекция международни ТВ реклами ще бъде представена от водещи български криейтив директори на няколко големи агенции под формата на изложба в рамките на една вечер, а любимите ястия на участниците ще бъдат претворени във вкусни ордьоври с продуктите на FoodFolie.

„Тенджера под налягане” се нарича закриващото събитие на 5 ноември, с начало 13:00ч. в столичния бар „Спутник”. Сред лекторите на полудневния форум ще бъдат Райна Гаврилова, бивш заместник министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk - за традициите в готвенето; за хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна.

Всички отворени събития от „Храна за размисъл” ще бъдат с вход свободен.
Основен партньор на проекта е Българо-американска кредитна банка
Партньори: БАКБ, Здрави, Българска Хранителна Банка, Roobar, Хармоника, Жива градина, FoodFolie, Goethe-Institut
Партньори-локации: Спутник, Cosmos coworking, СТОЛОВА by Roobar
Медийни партньори: Good Food, JCDecaux, Бакхус

Коментари