Е

Добрите истории от "Книги за смет" 2016

Когато телефонът в офиса ни иззвъня, този път всички изтръпнахме. Причината беше, че от другата страна на слушалката ни посрещнаха с думите:
- Ало, здравейте. Обаждаме се от затвора в Плевен.
След секунди тревогата се разсея, защото любезната жена продължи с думите:
- Във връзка с инициативата „Книги за смет”. Разбрахме, че и тази година ще гостувате в Плевен. От няколко месеца затворниците събират пластмасови отпадъци, които биха искали да предадат, за да вземат книги за библиотеката.
Събраните пластмасови отпадъци бяха около 50кг. Така доброволците, които предадоха чувалите, получиха в замяна достатъчно книги за да запълнят няколко от празните редове в библиотеката на плевенския затвор.
София, Плевен, Велико Търново, Бургас, Кюстендил, Варна, Стара Загора и Пловдив бяха градовете, в които тазгодишната кампания рециклираха повече от 19 тона пластмасови отпадъци. И жегата и пролетните дъждове не попречиха на всички хора с отговорно мислене към околната среда и любов към четенето да се включат в „Книги за смет” 2016. Радваме се, че с всяка изминала година все повече родители показват на своите деца колко важно е да рециклираме пластмасата, която днес се произвежда с неконтролируеми темпове.
Хубаво е, че разбирането на проблема достига и до българските училища. Един от най-впечатляващите примери е СОУ „Любен Каравелов” в Копривщица. В продължение на няколко месеца децата от всички класове се включват в една забавна надпревара, инициирана от директора - „Кой клас ще успее събере най-много пластмасови отпадъци?”. Състезателната форма се оказва чудесен стимул за учениците. Резултатът се побира в 15 огромни чувала. Месец преди кампанията един млад преподавател от училището ни споделя, че ще докара чувалите със собствен превоз от Копривщица до София. Сам е решил да отпечата плакат, който е окачил в училището, за да напомня на децата за крайния срок и регламента на кампанията. Всичко това осигурява 40 нови книжки в библиотеката на СОУ „Любен Каравелов” и спестява на природата повече от 50 кг пластмаса.
Присъствието на военни по време на кампанията във Велико Търново също не беше случайно. За нас беше голяма радост, че възпитаниците на Националния военен университет „Васил Левски” взеха колективно участие в кампанията, предавайки 35кг пластмасови отпадъци. Книгите подариха на библиотеката в университета.

През 2016г. в инициативата „Книги за смет” организирано се включиха и други класове в София, Бургас, Варна и Пловдив, освен хилядите редовни посетители и ентусиазирани дебютанти. Добрите истории в „Книги за смет” стават все повече с всяка изминала година. Радваме се, че хората разбират и споделят основната идея на инициативата. А тя е по-скоро символична. Има за цел да накара хората да мислят. Да насочи общественото внимание към един изключително сериозен глобален проблем. Пластмасовото общество, в което се превръщаме, но от което можем да намерим изход с колективни усилия. 

Коментари